Doğa ile Tasarıma ve Permakültüre Giriş Kursu
22-23 Mart 2025
Ayrıntılı Bilgi

Doğayı Tasarımlarınıza Dahil Edin!

Permakültür ve doğa dostu tasarımın temel ilkelerini öğrenmek ve doğayla uyumlu sistemler yaratmanın yöntemlerini keşfetmek ister misiniz? 🌿

Belentepe Çiftliği’nin eşsiz atmosferinde, doğa ile tasarımın gücünü keşfetmeye hazır olun! Bu 2 günlük yoğun kursta, doğanın prensiplerini kullanarak nasıl sürdürülebilir, yenileyici ve üretken sistemler tasarlayacağınızı öğreneceksiniz.

 

Bu giriş kursu aynı zamanda “Permakültür Tasarım Sertifika Kursu” başlangıcıdır. Giriş kursu’nu alanlar, Sertifika kursuna da devam edebilirler.

Bahçeden ekolojik yaşam alanı kurulumuna kadar ölçeklenebilen, doğadan öğretiler ile sürdürülebilir yaşam tasarımı anlatılmaktadır.

Öncelikle, kursiyerlere Earth United app içinde permakültüre giriş kursu açılır. Kursiyerler cep telefonları üzerinden bu online kursu almaya başlarlar.

Belentepe’de 2 gün boyunca bu kursun içinde yer alan çeşitli konular arazide uygulamalı olarak işlenecektir.

 

Yapabileceklerimize odaklanan, hem kendimize hem de çevremize çoklu faydaları olan sürdürülebilirlik çalışmaları:

  • Doğanın öğretileri ile sürdürülebilir yaşama nasıl dönüşebiliriz?
    • Permakültür ve agroekoloji nedir, neler içerir?
    • Permakültür yol göstericiliğinde doğa ile ahenk içinde bir yaşam alanı ve yaşam anlayışı nasıl tasarlanır?
    • Temel ihtiyaçlarımız olan enerji, barınma, gıda nasıl sürdürülebilir olarak karşılanabilir?
  • Bahçecilik:
    • Balkonda, toprak olan her yerde kendi doğal, temiz gıdamızı üretebilmek
  • Okullarla, yerel yönetimlerle, firmalarla topluluk bahçeleri, ekoyerleşkeler kurulumu

Bu kursun kimlere faydası olabilir?

  • Doğa ve insan toplumlarındaki olumsuz gidişatı farkedip, bireysel olarak yapabileceklerimizi öğrenmek ve çaba göstermek isteyen herkes,
  • Şehirde balkon, teras, toprak olan her alanda bahçecilikle doğal yaşama giriş yapmak isteyenler,
  • Kırsalda arazi alıp bir yaşam alanı oluşturmak isteyenler,
  • Çiftlik sahibi olup daha sürdürülebilir üretim, yaşam isteyenler,
  • Tarım, hayvancılık yapan, yapmak isteyenler,
  • Turizmciler – ekolojik turizm ile ne tür faydalara vesile olabiliriz…
  • Doğanın işleyişini ve öğretilerini farkedip kendi yaşam tasarımında kullanabilecek herkes: şirketlerin, kurumların sürdürülebilirlik dönüşümleri, topluluk organizasyonları, sanatçılar, mühendisler, mimarlar…

Doğa ile Tasarıma Giriş Yazımız

“İyi okullarda okudum, iyi olduğunu söyledikleri bir işim var ama kendimi kapana kısılmış gibi hissediyorum. Her şey var ama her şey eksik gibi. Karmakarışık duygular içerisindeyim. Ve nerden başlayıp da yeni bir yol çizeceğimi bilmiyorum.”

“Şehirde yaşamak zorunda mıyım? Peki kırsala göçmek istersem nasıl yaşayacağım?”

“Bu koca koca binalar dışında çalışacak, yapacak bir şey yok mu kardeşim. Bıktım artık şehirde ki keşmekeşten. Trafik, insanlar, gürültü hava kirliliği. Köyüme geri dönmek istiyorum.”

“Abicim, bizim köyde bir arazi buldum. Kelepir. Yani uçsuz bucaksız. Alacam da ne yapacağımı bilmiyorum. Sırf ceviz mi diksem, badem mi diksem. Devlet teşvik de veriyormuş. Yoksa ekolojik turizm mi yapsam? Ne yapacağımı bilemedim?”

“Tavuklar zehirli, büyükbaş antibiyotikli yok mu kardeşim bunun doğal bir üretim yolu? Yani ben mi yapayım ne yapayım bilemedim?”

“İnşaat mühendisiyim ama şuan da Türkiye’de yapılaşmayla ilgili ve çalışma koşulları ile ilgili gerçekten büyük sorunlar görüyorum. Bu sektörde farklı şeyler yapmak istiyordum ama bir türlü nereden başlayacağımı bilmiyorum. Doğal yapılar da ilgimi çekiyor aslında…”

“İnsanların yaşayacakları yerleri tasarlıyorum, evleri, caddeleri, hastaneleri, okulları vs. Ama bir yanım eksik. Onun tam olarak ne olduğunu da sözcüklere dökemiyorum açıkçası. Böyle bir şeyleri tam yapmıyormuşum gibi geliyor…”

“Bence insanlığın bu kadar kötüleşmesinin nedeni doğadan, topraktan kopmaları. Toprağa geri dönüş birçok sebeple iyi olacak da nasıl olacak?”

“Mesleğimden çok sıkıldım. Artık bu işi yapmak istemiyorum. Daha faydalı şeylerle uğraşmak istiyorum. Çalışırken mutlu olmak istiyorum. Peki ne yapacağım da aileme ve kendime bakabileceğim ve yeni bir mesleğim olacak?”

“2500 dönüm arazim var. Yazları domates, kışları ıspanak ekiyorum. Ama artık eskisi gibi verim alamıyorum. Her türlü gübreyi ilacı denedik ama olmuyor. Zaten tarım sektörü de bitik paramızı da toparlayamıyoruz. Ne yapacağımı şaşırdım kapatıp gidesim var.”

“Yaw bu tavukları artık kimse yemek istemiyor, yumurtamı da almıyor bu insanlar. İlla organik mi yok yem yiyor mu elli tane soru soruyorlar. Yani ben şimdi nasıl yapıcam da dönüştüreceğim burayı?”

“Okullardaki eğitimlerin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çocuklar doğadan çok kopuk yaşıyorlar. Ne yapsak da bu sistemin içerisine bunu entegre etsek, nerden başlasak.”

“Yoga eğitimcisiyim. Gerçekten çok güzel bir felsefesi var. Bunu ilerletmek istiyorum. Doğanın bir parçasıyım biliyorum.”

“Şirketimin giderlerini azaltmak istiyorum, çalışanlarımın motivasyonu yerlerle. Ne yapsam olmuyor. Kısa sürüyor. Tekrar ele almam lazım ama nereden başlayacağım?”

“Yazarım/ressamım/heykeltıraşım/müzisyenim ama tıkandım. Eskisi gibi yaratıcı olmak ve üretmek istiyorum.”

“Solar enerji üreten bir şirketin sahibiyim/çalışanıyım. Bu konunun Türkiye’de nasıl destek çekmesi gerektiği ile ilgili nasıl hareket edeceğimin yolunu tam bulamadım. Devlet ok ama halkın duyarlılığını nasıl arttıracağım?”

“Greenpeace de aktif görevliyim. Çocukluğumdan beri bu konulara çok duyarlıyım. İklim krizi de başladı. Kendimi geliştirmek ve genele fayda sağlamak için başka bir arayışım da var. Nerden başlasam acaba?”


“Sosyoloğum, evet insanlar arasında büyük problemler görüyorum, bu hem ikili hem de toplumsal ilişkilerde geçerli. Bu sorunlar son 10 yılda daha çok arttı. Katlanarak artacağa da benziyor. Ben hastalanmadan bu süreci atlatmak lazım. Bu gidişatın ana sebepleri üzerine çalışıyorum bana yol gösterecek arayışlar içerisindeyim.”

Bireyler Olarak Yapabileceklerimiz

Hepimizin günlük koşturmaları, türlü dertleri var. Birçok olumsuz gidişata karşı çaresiz de kalabiliyoruz. Ama hem bize hem de çevremize, dünyamıza faydalı olumlu etkilerimiz de olabilir.

Örnek: mutfağımıza temiz/doğal gıda temini çalışmasına destek olarak

  • Sağlığımız için temiz/doğal gıda önemli. Kırsalda temiz/doğal gıda üretimi yapanların ürünlerini alarak:
  • Kırsalın yaşayabilmesine kritik destek. Çünkü kırsalda yaşam gittikçe güçleşiyor, doğal üretim yapanlar bu işten geçimlerini sağlayabilirse, sayısı azalmaz, artar. Doğal ürün bollaşır.
  • Kırsalda yaşayanlar ile şehirliler arasında ilişkiler kurulur
  • Kırsalda doğal üretim yapanlarla birlikte toprağı koruyan, erozyonu önleyen, doğayı canlandıran ve iklim değişikliğine karşı önemli çalışmalara kritik destek olursunuz – sizin sayenizde gerçekleşir.

Sadece bu kadar desteğiniz bile çok değerli, ama daha fazlası da yapılabilir:

  • Bilgi, beceri, tecrübe kazanımı
    • Eğitim ve aktivitelere katılabilirsiniz: Doğa ile Tasarım Sertifika Kursu, Uygulamalı Bahçecilik, Temiz Enerji, Doğal Yapılar, Peynir Yapımı Atölyeleri gibi
    • Kırsalda ekolojik üretim yapanlara destek: gönüllü olarak gidebilirsiniz
  • Kendi gıda bahçenizi kurabilirsiniz,
  • Topluluk bahçelerine katılabilirsiniz,
  • Kendi yaşam alanınızı dönüştürebilirsiniz
    • Temiz enerji çözümleri
    • Enerji tasarrufu
    • Ekolojik yapılar
    • Geri dönüşüm
    • Doğayı canlandırma

Hepimizin umudu hem kendimiz, hem de gelecek nesiller için daha iyi bir yaşam. Ama hem ülkemizde hem de küresel olarak gittikçe zorlaşan bir yaşama doğru gidişat var.

İçinde yaşadığımız, sınırları ve sınırlı kaynakları olan bu dünyamız sistemi içinde varolan her şey birbirine bağlıdır. Yerel ve acil sorunları çözmeye çalışabiliriz ama bu sadece ‘semptomun tedavisi’ olacaktır, çözüm olmayacak, aksine sorunu derinleştirecek ve çöküşlere neden olacaktır. Kök sorun(ları) farketmeli ve çözüm için bir yol haritası takip edebilmeliyiz. Daha iyi bir yaşam için yeni bir tasarım yapabilmeliyiz.

Bu giriş kursu ile bütüncül tasarımı ve hayata bütüncül bakış açısını genel hatları ile anlatıyoruz.

Çözümün doğada var olduğunu ve yaşamın dünyadaki tüm sistemlerle birbirine destek ağlar kurarak daha iyi olabileceğini göreceksiniz.
Bilgiye erişim ve bilgiyi kullanma yaşamın daha başlangıcından bu yana canlı türlerinin çok zor koşullarda hayatta kalmaları için elzem olmuştur. İlk ve en önemli adım ‘öğrenmek’tir.

Online eğitim portalımızdan takip edilecek; Permakültüre Giriş Kursu Konuları:

  1. Dünyamızın mevcut durumu
    1. Yerel, memleket, yakın komşu, uzak komşu ve küresel sorunlar birbirine bağlıdır.
    2. İnsanlığın üstel nüfus artışı ve üstel tüketim, etkileri
    3. Endüstriyel tarım
    4. İklim değişikliği
    5. Türkiye doğa sisteminde değişimler
      1. Türkiye bir kenar ülkesidir
  2. Başlangıç:  Dünyanın başlangıcında ilk yaşam, ölüm. Yaşamın gelişimi, bilgi ve bilmek
    1. Doğanın dili
    2. Canlı sistemler
    3. Bakteriler (küresel olarak yaşam alanlarını ilk değiştiren canlılar)
  3. Gaia – Dünyaya bilimsel olarak ilk bütüncül yaklaşım
    1. Dünya Sistemi bilimi
  4. Gaia’nın İşleyişi ve Öğretileri
    1. Örüntüler
    2. Küresel Döngüler (karbon, azot, su/hidrolojik)
    3. Ormanlar
    4. Biyoçeşitlilik
    5. Ekosistemlerin işleyişi
    6. Toprak – Yaşam kaynağımız olduğu halde çoğumuz toprağı tanımıyor, oysa bolluk, bereket için toprağı tanımalı
  5. Dirençlilik (Resilience) – Bir sistemin, kendi yapısını ve işlevlerini koruyarak, değişimi ve iç/dış zorlamaları sönümleme kapasitesi
  6. Permakültür Tasarımı
      1. Neden tasarım? Varmak istediğimiz…
      2. Ölçeklenebilir: ufak bir bahçeden, çiftliğe, ekoköye, ülkemizin doğa sistemini korumaya kadar…
      3. Permakültür tanımı, içeriği
      4. Bileşenler
        1. Birçok bilinmeyen içinde bize yol gösterici sabitler, örüntüler
        2. Bileşenler arasında çoklu faydalı bağlar kurmak
      5. Mıntıka, dilim analizleri
      6. Kendi yaşam alanımızı kurarken ilk, öncelikli işler
      7. Bolluk ve berekete ulaşma yol haritası
  7. Bahçecilik
    1. Bize direkt faydaları olan, hemen yapabileceğimiz: balkonda, çatıda, sandıkta ve toprak olan her yerde
    2. Ruhsal, fiziksel sağlık
    3. Doğayı tanıma, bir kısım doğal gıdamızı üretme
    4. Kendi doğal gıdanı yetiştirme bilgi, becerisi zor zamanlarda hayati önemde olabilir
    5. Grup olarak üretim, yardımlaşma, paylaşma: birleştirici sosyal çalışmalar
  8. Birlikte yapabileceklerimiz – gittikçe büyüyen bir ağız
    1. Bahçelerimiz
    2. Çiftliklerimiz
    3. Ekoyerleşke projeleri
    4. Permatürk Vakfı’mız
    5. Etkinliklerimiz

Kurs bitiminde kursu sürekli takip edenlere küresel permakültür ağında da geçerli olan sertifikamız verilir.

Eğitmen: Taner Aksel

Belentepe Çiftliği kurucusu ve sahibi

Kurs Programı:

Cumartesi

  • Belentepe başlangıcı ve gelişimi hakkında bilgiler
  • Çiftlikte gezi (gerçekleştirilmiş çalışmaların yerinde anlatılması: su tutma hendekleri, toprak zenginleştirme, gıda ormanı, bitki loncaları, su tutma yöntemleri, solucan gübresi, atık suların geri dönüşümü, temiz enerji, doğal yapılar, bitki göletleri, v.b.)
  • Permakültür ve sürdürülebilirlik ders konuları hakkında soru, cevap, önemli konuların açıklanması

Pazar

  • Bahçecilik uygulamaları: kompost başlangıcı, doğal ilaçlar, koruma yöntemleri
  • Gıda ormanı tasarımı, kurulumu
  • 17:00 – 18:00 Soru – cevap / sohbet, sertifikaların verilmesi ve çiftlikten ayrılma

2 gün sabah kahvaltısı, öğle ve konaklayanlar için akşam yemekleri ve ikramları da içerir.

  • 2 kişilik banyo tuvaletli odalarımızda konaklanılır.
  • Konaklama 15 kişi ile sınırlıdır.
  • Bursa’dan günübirlik katılımcılarla birlikte en fazla 20 kişi kontenjan sınırı vardır.

İlk kayıt verip, önceden Banka hesabımıza ödemesini yapanlara öncelik verilecektir.

  1. Günübirlik katılım
    1. Cumartesi ve Pazar katılım ücreti 4700 TL/kişi (2 gün kahvaltı, ara ikramlar ve öğle yemekleri dahil)
      Günübirlik katılımcıların akşamüstü çiftlikten 18:00’de ayrılmaları beklenecektir.
  2. Konaklamalı:
    1. Banyolu odalarımızda 1 gece konaklama ve  3 öğün yemek ve 2 kahvaltı dahil toplam ücret 6100 TL/kişi
    2. Cuma akşamından itibaren konaklama ve yemek dahil, 7500 TL/kişi.
  • Kurs başlangıç tarihinden 7 gün öncesine kadarki rezervasyon iptallerinde yatırılmış para geri iade edilir. Son 7 gün içindeki rezervasyon iptallerinde yatırılmış tutarın yarısı geri iade edilir.

Kesin kayıt için kurs ücretinin ödenmiş olması beklenir. Öncelik ödemesini yapanlara verilir.

    Kesin kayıt için kurs ücretinin ödenmiş olması beklenir. Öncelik ödemesini yapanlara verilir.